Kreş ve Anaokulu Arasındaki Farklar

Okul öncesi çağında çocuğu olan anne babalar araştırmalarını yaparken kreş anaokulu gibi terimleri duyacaklardır. İşte burada tek bir soru karşımıza çıkmaktadır. Kreş ve anaokulu arasındaki farklar nelerdir ?

Okul öncesi çağında çocuğu olan anne babalar araştırmalarını yaparken kreş anaokulu gibi terimleri duyacaklardır. İşte burada tek bir soru karşımıza çıkmaktadır. Kreş ve anaokulu arasındaki farklar nelerdir ?

Okul öncesi eğitim kurumlarında en çok kullanılan terim kreş terimidir. Nereden çıktı bu kreş ve ağzımıza pelesenk oldu. Okul öncesi eğitim ile ilgilenen herkes ilk önce kreş terimini kullanır. Çevremizde de çok duyar gibiyiz değil mi?

  • Çocuğumu kreşe verdim
  • Kreş açmaya karar verdim,
  • Yeni bir kreş açılmış,

Aslında kreş halk ağzında asıl anlamının dışında kullanılmaktadır. Peki bu kadar yoğun kullanılan kreşin gerçekte anlamı nedir. Şimdi birlikte inceleyelim.

Kreş ve Anaokulu Arasındaki Farklar

Öncelikle belirtmek gerekirse her iki kuruluş birbirinden farklı yerlerden onay almaktadırlar. Haliyle Hem Milli Eğitim Bakanlığı, hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını ilgilendiren kurumlardır. Aşağıda net olarak her bir kuruluşun detaylarını vermiş olacağız.

Aslında en çok karıştırılan ama aynı anlam yüklenen iki kelimeyi bir kez daha açıklamakta fayda vardır.

İşimiz gereği, kreş açmak istiyorum diyen yatırımcılar ve girişimciler ile karşılaşıyoruz. Bu yazıyı genel bir bilgilendirme amacı ile yazdığımızdan dolayı içindeki teknik kısımlara çok değinmeyeceğiz. En temel ifadeyle, anaokulları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarındandır. Kreşler ise aslında gündüz bakımevini temsil eden, 24 -66 ay arası çocukların bakımlarının yapıldığı yerlerdir.

Kreş Nedir?

Kreş, 0-2 yaş grubu çocukların günlük ihtiyaçlarının karşılandığı bakımevleridir. Kaynak aile bakanlığının yönetmeliği. Kreşler Sosyal Hizmetlere bağlı olarak açılırlar. 

Peki neden herkes kreş diyor. Belki de söylemesi kolay olduğu için ilk akla gelen kelime olmasından kaynaklıdır. Biz yine de okul öncesi eğitim kurumları içinde yer alan terimleri sizlere anlatalım.

Anaokulu Nedir?

Anaokulu nedir sorusunun cevabını ise Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğinde bulabiliriz. Anaokulu, 36-66 ay arası çocukların ilk öğretime hazırlanmasını sağlayan eğitim kurumudur.” İbaresini görebiliriz. Belli bir gelişmişlik seviyesine gelen çocuğun ilk öğretim standartlarına hazırlayan ve okula başladığında ise uyum konusunda daha az problem yaşar.

Ana Sınıfı Nedir?

Ana sınıfı tabiri ise genellikle  ilköğretim kademelerinde yer alan bir terimdir. Genel açıklama yapmak gerekirse anasınıfı, ilk  öğretim 1.sınıftan önceki dönemi kapsar ve ilkokula ön hazırlık eğitimlerinin yapıldığı sınıflardır. 66 ay üzeri çocuklara yönelik diyebiliriz. Anaokulu ile ilkokul 1.sınıf arasındaki 1 yılı temsil etmektedir. 

Anaokulu ve Ana sınıfı arasındaki farklar nelerdir?

Anaokulları bağımsız bir okul gibi çalışırken, ana sınıfı bir ilk öğretim okulunun içindeki birimdir. En temel özellik ise ilk öğretim çağına gelmiş çocuklar için eğitim hizmetlerinin verildiği ortamlardır diyebiliriz.

Kreş ve Gündüz Bakımevi Arasındaki Farklar

Yukarıdaki açıklamaların sentezini yapacak olursak, kreşler daha çok bebek grupları için bakım yapan yerlerdir. Gündüz bakımevleri ise, 24 aydan büyük 66 aydan küçük çocukların yer aldığı okul öncesi kurumlarıdır.

Gündüz bakımevi Nedir?

Gündüz bakımevi, kreş gibi Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak çalışırlar ve yönetmeliğinde, 24-66 ay arası çocukların günlük ihtiyaçlarının karşılandığı bakımevi olarak adlandırılan kurumlardır.

Anaokulu gibi çalışırlar ama özünde bakımevidir. Milli eğitim müfredatına tabidirler.  

Whatsapp